Veganski recepti
Šareno, raznoliko, ukusno - izbor veganskih recepata nikada nije bio toliko širok kao danas. Mnoštvo različitih veganskih recepata i veganskih alternativa za kuvanje čeka da ih otkrijete i pripremite. Ovaj izbor isključivo biljnih jela sadrži ponešto i za sladokusce kao i za ljubitelje gurmanskih obroka. Želimo vam dobar apetit!
Ukusno i veganski
Otkrijte ukusne veganske recepte
Veganska jela su neukusna - ova predrasuda je široko rasprostranjena i često ume da odvrati ljude od prelaska na vegansku ishranu. Međutim, baš kao i kod recepata na bazi mesa, nije važan samo kvalitet sastojaka, već i vaše veštine kuvanja. Kao i pravilno korišćenje začina - a to mora da se nauči! Kuvanje i pečenje po veganskim receptima u početku pričinjava teškoće i za iskusne kuvare amatere, jer veganski recepti u potpunosti izostavlja hrana životinjskog porekla, međutim, ubrzo ćete u tome da otkrijete radost. Jer kako se kaže: Praksa čini majstora. U nastavku možete da pronađete nekoliko saveta o tome šta treba uzeti u obzir kada kuvate i pečete po veganskim receptima i kako da za kratko vreme savladate vegansku kuhinju.
Kuvati veganski po receptu
Mnogi smatraju da porcija mesa ili ribe mora da bude glavna komponenta ukusnog jela, dok povrće na tanjiru ima samo sporednu ulogu. To nije istina! Zato što od povrća i druge biljne hrane mogu da se pripreme ukusna jela u skladu sa principima veganske ishrane. Da bi jelo dobilo odličan ukus, posebno je važno pravilno doziranje soli i bibera, začinskog bilja i drugih začina. Ovo se odnosi na vegansku hranu, kao i na jela od mesa ili ribe. Uz odgovarajuću marinadu, čak možete da dodate pravi šmek i navodno bezukusnom tofuu. Samo eksperimentišite ukusima! Ovih dana veganski recepti nisu nikakav izazov, jer sada postoji mnogo proizvoda za zamenu za meso. Kao vegan, možete da upotrebite recepte sa životinjskim proizvodima, tako što ćete da koristite vegansku alternativu i od njih napravite veganski recept.
Domaće vegansko
Moderni kuvari puni su kreativnih veganskih recepata u kojima se eksperimentiše orijentalnim i egzotičnim sastojcima. Međutim, često se zaboravlja da u domaćoj kuhinji postoje i neki recepti koji se pripremaju veganski ili koji uz malu modifikaciju mogu da se pretvore u veganski obrok. Na primer, kada pripremate krompir gulaš, goveđu čorbu možete da zamenite čorbom od povrća kao osnovom, a mnogi ionako izostavljaju kašičicu pavlake na kraju – i dobićete tradicionalno austrijsko jelo potpuno bez životinjskih proizvoda. Čak i kada pripremate kupus sa flekicama, jednostavnom zamenom putera za prženje biljnim uljem za tren oka možete da napravite tradicionalnu vegansku poslasticu.
Veganski slatkiši
Svi veganski proizvodi
Za one koji vole da eksperimentišu: pecite veganski
Pečenje i kuvanje bez jaja? To u početku zvuči veoma komplikovano. Doduše: Pečenje po veganskom receptu može da bude teže od veganskog kuvanja, jer su vam za recept umesto jaja potrebne određene namirnice koje će da podignu testo i vežu ga. Međutim, uz prave trikove, recepti će uspeti i bez životinjskih proizvoda. U nastavku ćete da pronađete nekoliko namirnica koje mogu da zamene funkciju jaja i zbog toga su savršene za veganske recepte kolača i peciva:
- mleveno laneno seme i čia seme
- zamena za jaja u prahu
- Razni pirei, kao što su sos od jabuke, pire od banane ili pire od oraha, na primer pire od badema
Jednostavni veganski recepti
Postoje i veganske varijante za recepte koji ne zahtevaju kuvanje ili pečenje, već mogu da se pripreme brzo i lako. Na primer, recept za veganski krem sir vegani mogu da koriste ako nemaju vremena da prave nešto kompleksnije i žele samo da s nogu pojedu namaz na parčetu hleba.
Tako da ima i više nego dovoljno veganskih sastojaka za ukusne recepte za vegane i sve koji žele da usvoje ovu vrstu ishrane. Pregledajte naše ideje za recepte i veganske proizvode i uskoro ćete da stvorite pravu eksploziju veganskog ukusa.