Pohovanje bez jaja - najbolje alternative
Pohovanje bez jaja je moguće, i mi ćemo vam pokazati drugačije načine da napravite hrskavi poh bez jaja. Ako ne možete ili ne želite da koristite jaje pri pohovanju, odgovore ćete da pronađete ovde.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 6 min.
•
24. 02. 2025.

Zašto pohovanje?
Svi volimo pohovana jela. Bilo da se radi o ribi, mesu, povrću ili tofu – pohovanje hrane je popularno, i to sa dobrim razlogom: ne samo da je hrskava obloga jednostavno ukusna, već pohovanje takođe sprečava da tečnost iscuri iz hrane tokom njenog pripremanja. Pohovanje čuva ukuse hrane. Jaje služi kao vezivno sredstvo pri pohovanju i stara se za to da obloga od poha ostane prilepljena. Svako ko vodi veganski način života ili ne želi da koristi jaja zbog drugih razloga nikako ne mora da se odrekne hrskavog pohovanja. Kotleti od povrća ili šnicle od karfiola mogu da postanu hrskavi i pohovanjem bez jaja. Ipak, pri pohovanju hrane bez jaja, kremasta supstanca jaja mora da bude zamenjena i što je moguće viskoznija da bi dobro prianjala.
Hrskavo pohovanje bez jaja
Mmmm, ukusno! Bilo da se radi o šnicli, ribi ili domaćim pilećim kroketima, pohovanje je važan deo spremanja jela. Klasično pohovanje uglavnom se vrši tako što se komad mesa ili nečeg sličnog uvalja u brašno, pa se umoči u razmućeno jaje i na kraju se uvalja u prezle. A zatim ide u tiganj. Ako ste vegan ili imate alergiju na jaja, možda se pitate kako se to radi. Da li je to uopšte moguće? Kratak odgovor je: da! Sa ovim alternativama, hrskava obloga se lepi čak i bez jajeta:
Umesto jaja možete koristiti:
- Posoljeno mleko
- Krem ili kondenzovano mleko
- Jogurt
- Senf
- Vodu
SAVET: Ako pohovanje treba da bude i bez glutena, umesto brašna možete da koristite i kukuruzni griz a umesto prezli mlevene lešnike, ovsene pahuljice ili kukuruzne pahuljice (Cornflakes).
Pohovanje bez jaja, ali sa mlečnim proizvodima
Ako pohujete bez jaja, onda odlično idu mlečni proizvodi kao što su jogurt, mleko, kondenzovano mleko ili krem. Za pohovanje bez jaja najbolje je da tečnost prečistite solju pre nego što u nju umočite komad pržene hrane. Zatim radite kao i obično: najpre uvaljate u brašno, zatim umočite u mleko i na kraju u prezle. Možete da ponovite postupak da biste dobili nešto gušću pohovanu masu. Da bi tečnost bila kremasta, možete sebi i da uštedite neki korak i da pomešate mlečni proizvod sa brašnom, začinite i dobro promešate dok supstanca ne postane viskozna. Zatim prosto umočite prženu hranu u to dok ne bude dobro obložena, pa uvaljajte u prezle i pržite dok ne postane hrskava sa obe strane.
SAVET: Ako želite da obloga bude još hrskavija, u prezle možete da dodate malo tvrdog sira. Zašto da se ne poigrate i sa vrstama brašna i ne probate kokosovo brašno ili brašno od leblebija?
Vegansko pohovanje bez jaja
U slučaju veganske ishrane, pohujte bez mlečnih proizvoda i umesto toga koristite vodu, senf ili biljno mleko. Ako radite sa senfom, nemojte previše da začinite povrće, tofu, itd. Sa biljnim mlekom ili vodom možete da postupite na sledeći način kada pohujete bez jaja:
- Pomešajte punu kašiku brašna sa tri kašike vode ili biljnog mleka. Dodajte prstohvat soli i druge začine po svom ukusu. Dobro promešajte.
- Pripremite tanjir prezli.
- Sada okrećite šniclu od povrća ili drugo vegansko prženo jelo u tečnosti, tako da bude dobro obložena sa svih strana.
- Zatim uvaljajte u prezle.
- (Ponovite korake 3 i 4, da biste dobili deblju poh masu bez jaja!)
- Pržite i uživajte.
Začini poput bibera ili paprike su naročito pogodni za pohovanje sa ili bez jaja.
NAPOMENA: Da li ste znali da postoji i pirinčano brašno, sojino brašno ili čak i bademovo brašno? Svako ko želi da odstupi od uobičajenog brašna naći će alternative u dm-asortimanu.
Izbegnite greške pri pohovanju
Sam poh je obloga koja štiti meso, ribu ili povrće itd. tokom prženja i služi za to da tečnost ne iscuri. Česta greška pri klasičnom pohovanju ili onom bez jaja je da tečnost ipak iscuri, a usled toga ne samo da se pržena hrana isušuje, već se i poh na površini odvaja. Poh prosto izgubi moć prianjanja i otpada. Uz ove insajderske savete, vaš poh će dobro izdržati bez jaja i postati hrskav.
Pet saveta za pohovanje (bez jajeta)
- Dobro osušite meso ili slično pre nego što počnete sa pohovanjem. Meso, npr., treba prethodno izlupati tako da na površini bude više proteina iz mesa, što pomaže pri vezivanju. Kao alternativa, možete zarezati površinski sloj pilećih prsa.
- Obratite pažnju na redosled: brašno služi za to da višak tečnosti bude upijen. Kada pohujete bez jaja, prženu hranu možete eventualno lagano da poprašite ako koristite mešavinu brašno-voda ili brašno-mleko.
- Pustite da se poh malo osuši pre nego što nastavite.
- Kada pohujete bez jaja možete koristiti i surutku umesto jaja i kukuruzni skrob umesto brašna: dobićete prozračnu, laganu poh-masu bez jaja. Kukuruzni skrob za kratko vreme formira hrskavu oblogu/ ljusku i navodno se bolje vezuje za meso od običnog brašna.
SAVET: Dodajte malo belog luka i dižonskog (Dijon) senfa u surutku, time ćete da dobiojete izuzetan ukus. - Možete da koristite i panko prezle umesto običnih prezli: tako šnicla postaje još hrskavija. Panko su prezle koje se prave od hlebnih mrvica i potiču iz japanske kuhinje.
Odgovarajući proizvodi
Kraj liste