Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Brze grickalice

Roditelji često imaju osećaj da su deca stalno gladna. Iako to nije potpuno tačno, deca koja rastu imaju velike energetske potrebe koje bi trebalo da zadovolje redovnim obrocima: tri velika i dva mala. Za vas smo pripremili nekoliko recepata za brzu užinu. 

Kinder mit Snacks.

Redovni obroci

Redovni obroci su važni za zdrav razvoj deteta: oni devojčicama i dečacima obezbeđuju energiju koja im je potrebna za igranje, bavljenje sportom i učenje. Pored doručka, ručka i večere deca bi trebalo da imaju još dve užine: 

  • Prva užina je prepodne. U mnogim vrtićima postoji zajednički doručak; a u školama užina. 

  • Druga užina je u popodnevnim satima. Kada tačno, razlikuje se od porodice do porodice i zavisi od toga kada dete ruča. 

Važno je da vaše dete ne gricka bez prestanka jer su periodi bez hrane važni: tek uz pauze telo može ponovo da razvije osećaj gladi. To je od suštinske važnosti za zdravu ishranu. Osim toga, konstantno konzumiranje hrane šteti zdravlju zuba, naročito ako su u pitanju slatke grickalice i zaslađeni napici.

Optimalna užina

Dok se prepodnevna užina uglavnom sastoji od sendviča, za drugu užinu imate više opcija na raspolaganju. Renomirane institucije, kao što su zdravstvene i prehrambene agencije, preporučuju da se deci za užinu prvenstveno ponude proizvodi od celog zrna, voće, povrće i mlečni proizvodi i da se izbegavaju slatkiši. 

To naravno nije uvek lako u svakodnevnom životu: što su deca starija, to su i njihove predstave o ishrani konkretnije. A one se često ne poklapaju sa predstavama njihovih roditelja. Pokušajte da pronađete kompromise, prema principu: Ako sada pojedeš jabuku, posle možeš da pojedeš dva keksa.

Brze grickalice za decu

Dajemo vam nekoliko ideja za užinu za kod kuće i za usput: 

  • voće, na primer, grožđe, sitno iseckane jabuke ili kruške, mandarine, kajsije, banane 

  • povrće, na primer, krastavac, šargarepa, paradajz, paprika, keleraba 

  • domaći krem sir sa voćem ili voćni jogurt 

  • voćni milk šejkovi 

  • integralni krekeri 

  • pirinčani vafli 

  • hleb ili kifle od celog zrna 

  • musli i musli štanglice bez šećera 

  • orašasti plodovi 

S vremena na vreme među brzim grickalicama mogu da se nađu naravno i slatkiši: sladoled, keks ili kolač mogu da dopune plan užine. Prilagodite užinu uzrastu svog deteta: dečaci i devojčice mlađi od tri godine mogu da se uguše orašastim plodovima ili komadićima povrća ili voća.

Recepti za brze grickalice

Slatko ili slano – ovde pronađite recept za užinu za svačiji ukus. 

Brzi pica mafini

Šta vam je potrebno: 

  • 200 g speltinog brašna 

  • 50 g žitnih pahuljica 

  • pola kesice praška za pecivo 

  • prstohvat soli 

  • 250 ml mlaćenice 

  • dva jajeta 

  • 200 g šunke 

  • 50 g sušenog paradajza 

  • 50 g rendanog sira 

  • 150 g kukuruza iz konzerve 

  • malo jestivog ulja za podmazivanje kalupa 

Postupak:

  • Pomešajte brašno, mlaćenicu, žitne pahuljice, prašak za pecivo, jaja i so tako da dobijete testo. Sušeni paradajz i šunku isecite na kocke i zajedno sa sirom i kukuruzom umešajte u testo. 

  • Sipajte testo u podmazane kalupe za mafine i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. 

Šareni ražnjići od voća

Šta vam je potrebno: 

  • Voće koje je pogodno za stavljanje na ražnjiće, na primer, grožđe, jabuke, jagode, banane, kivi, mango, dinja 

  • Drveni ražnjići 

Postupak: 

  • Voće isecite na parčiće i ređajte naizmenično na ražnjić. 

  • Ako imate malo više vremena, voće možete da oblikujete pomoću modli za keks. 

  • Vitamini su ukusniji kada su šareni i izgledaju primamljivo. 

Pužići sa suvim grožđem bez šećera

Šta vam je potrebno: 

  • 250 g integralnog brašna 

  • 250 g ražanog brašna 

  • 200 ml mleka 

  • 50 ml soka od jabuke 

  • pakovanje suvog kvasca 

  • prstohvat soli 

  • 120 g suvog grožđa 

  • pola jabuke 

  • po želji malo cimeta 

  • jedno jaje 

Postupak: 

  • Razmutite kvasac u malo mlake vode. Dodajte brašno, so i mleko i pa umesite sastojke tako da dobijete glatko testo. 

  • Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko pola sata na toplom mestu. 

  • Zamesite testo još jednom i razvucite ga oklagijom na radnoj površini posutoj brašnom. 

  • Pomešajte suvo grožđe, sok od jabuke i narendanu jabuku i raspodelite fil na razvučeno testo. 

  • Zatim urolajte testo počevši od šire strane i secite ga na rolnice debljine oko jedan centimetar. 

  • Stavite pužiće od testa na pleh za pečenje i ostavite ih da odstoje još deset minuta. 

  • Premažite pužiće žumancetom. 

  • Zatim ih stavite u rernu na 180 stepeni oko 10 minuta. 

Kraj liste