Uskršnji kolači i druge poslastice za Uskrs
U brojnim porodicama se Uskrs tradicionalno slavi: uz šarena uskršnja jaja, čokoladu i ukusna uskršnja jela postavljena na svečani sto. Tu se, naravno, obavezno, pridružuju i uskršnji kolači, uskršnja peciva i drugi ukusni deserti za Uskrs. Donosimo ideje za recepte i dekoracije uskršnjeg stola, kao i savete za pripremu uskršnjih poslastica.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 8 min.
•
16. 04. 2024.

Klasični uskršnji kolači
Pletenica od kvasnog testa, uskršnje jagnje, hleb sa suvim grožđem, kolač s likerom od jaja ili kuglof? Uskršnjih peciva i kolača ima raznih, od tipičnih i tradicionalnih do neobičnih i složenih za pripremu. Klasično uskršnje jagnje koje se pravi od domaćeg kvasnog testa peče se za Uskrs zbog svog simboličnog značaja. Pri spremanju bilo bi dobro koristiti 3D kalup za pečenje, ali ako ga nemate, možete ispeći uskršnje kolače u obliku jagnjadi. Uskršnji heb tradicionalni je slatkiš za koji vam je potreban okrugao, ravan kalup. I uskršnja pletenica jedan je od omiljenih uskršnjih recepata, pri čemu se testo može oblikovati tako da izgleda poput zeca, pereca ili kifle – pa se tako i peče.
Ipak, klasična peciva za Uskrs ne podrazumevaju da se treba ograničiti samo na pletenice od testa s kvascem, uskršnje venčiće sa šarenim jajima (ili bez njih), uskršnje kolače u obliku zečića ili uskršnje jagnje. Postoje i brojni drugi recepti za uskršnje poslastice, energetske kuglice i moderne uskršnje kolače koje možete tek otkriti. Mogu to biti čokoladni kolačići, keksići s orašastim plodovima, kolači za Uskrs od sira ili kolači u čaši – uskršnji recepti za kolače u dmBio verziji veganski su ili bezglutenske varijacije. Neka vaša verzija kolača za Uskrs bude po vašim preferencijama.
Sastojci za pečenje uskršnjih kolača
Za brojne uskršnje kolače potrebni su vam uobičajeni sastojci za pečenje, poput kvasca, mleka, šećera, brašna, jaja i maslaca, ali i marcipana, lešnika i pistaća, kao i pekmeza, džemova i pudinga za punjenje uskršnjih torti i kolača, zavisno od toga da li želite svoje uskršnje pecivo da napravite u jednostavnoj verziji ili s punjenjem. Za pripremu klasičnog kuglofa važno je odlučiti šta želite da, uz jaja, maslac i brašno, on sadrži. Među tipične sastojke za brojne uskršnje kolače spadaju: bademi, limun, liker od jaja ili mak. Osnovni recept za tradicionalno uskršnje jagnje sadrži sastojke koje uglavnom već imate kod kuće: maslac, šećer, vanilin-šećer, so, jaja, brašno, prašak za pecivo, mleko i šećer u prahu. Zavisno od recepta, dodatno možete da upotrebite suvo grožđe, čokoladu ili pavlaku.
PREPORUKA za pravljenje testa za uskršnje jagnje: kalup za pečenje napunite testom samo do pola jer će ono pri pečenju narasti.
Veganski, vegetarijanski i bezglutenski sastojci
U dmBio asortimanu pronaći ćete mnogo zamena za klasične sastojke pa ideje za brojne kolače možete da prilagodite i pripremite ih u veganskoj ili bezglutenskoj varijanti. Dostupni su napici na biljnoj bazi, biljni maslac ili ovsene kreme za pečenje uskršnjih kolača, ili heljdino brašno, kokosovo ulje, pire od indijskih oraščića, javorov sirup i šećer od kokosovog cveta, a nabrojali smo samo neke veganske ili vegetarijanske i bezglutenske sastojke. Zašto, na primer, za Uskrs ne biste pripremili veganski, bezglutenski kolač od šargarepe i badema, vafle sa čija semenkama ili lagani veganski tiramisu?
- Marka: dmBio; Ime proizvoda: Nerafinisani šećer šećerne trske, 500 g; Cena: 379,00 RSD; Osnovna cena: 500 g (75,80 RSD za 100 g); dm marka logo; 4,765 od 5 zvezdica na osnovu 119 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu379,00 RSD500 g (75,80 RSD za 100 g)DostupnoIzaberite
- Marka: dmBio; Ime proizvoda: Integralno brašno od spelte, 1.000 g; Cena: 259,00 RSD; Osnovna cena: 1 kg (259,00 RSD za 1 kg); dm marka logo; 4,985 od 5 zvezdica na osnovu 133 ocena; Dostupnost: Status crvena Nije dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu259,00 RSD1 kg (259,00 RSD za 1 kg)Nije dostupnoIzaberite
- Marka: dmBio; Ime proizvoda: Dugotrajno alpsko organsko mleko - 1,5% mlečne masti, 1 l; Cena: 149,00 RSD; Osnovna cena: 1 l (149,00 RSD za 1 l); dm marka logo; 5 od 5 zvezdica na osnovu 5 ocena; Dostupnost: Status zelena Dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu149,00 RSD1 l (149,00 RSD za 1 l)DostupnoIzaberite
Kraj liste
Saveti za pečenje uskršnjih kolača i deserata
Priprema i pečenje uskršnjeg jagnjeta ili pletenice od kvasnog testa i iskusnim kuvaricama može biti izazov. Ali i jednostavniji recepti za uskršnje deserte, poput običnog kolača iz pleha ili kolača od kestena, energetskih kuglica ili mafina, mogu u pripremi biti složeniji.
Zato donosimo nekoliko važnih saveta za pečenje uskršnjih poslastica.
1. Sastojke za pečenje koristite dok su na sobnoj temperaturi
Da bi se sastojci bolje obrađivali, potrebno ih je prethodno izvaditi iz frižidera, čak i dva sata pre pečenja. Međutim, ostale mlečne proizvode poput mleka, jogurta ili sira i pavlake treba da čuvate na što hladnijem mestu do upotrebe ili da ih izvadite iz frižidera pola sata pre.
2. Pravilna izrada testa
Ako uskršnji kolač sadrži i biskvit, kao na primer uskršnje jagnje, onda testo treba dugo mesiti, a to znači da će ono biti lagano i prhko.
SAVET: Kada dodate brašno i prašak za pecivo, onda ih polako i kratko umešajte, u suprotnom će vam testo biti suviše gusto.
I kod ostalih uskršnjih torti ili kolača takođe treba da sledite recept i pratite pojedinačne korake i redosled dodavanja sastojaka – razlika u rezultatu često zna da bude ogromna.
3. Dobro premažite kalup za pečenje
Svaki kalup i pleh za pečenje treba dobro da namastite kako se testo u procesu pečenja ne bi lepilo za dno. Kada pripremate uskršnje jagnje ili neki drugi uskršnji kolač u kalupu za kolače, kalup pospite s malo brašna pošto ga namastite. Tako ćete posle pečenja kolač lakše izvaditi iz kalupa.
4. Kalup napunite testom samo do pola
Ako u pleh stavite previše testa za uskršnji kolač, prilikom pečenja testo će narasti i preći će preko ivice kalupa. Prilikom delovanja visoke temperature testo prilično narasta i zato mu treba dosta prostora. Isto važi i za mafine, kolačiće u čašama i druge uskršnje poslastice.
SAVET: Ako napravite previše testa, bolje je da koristite dodatni kalup.
5. Obratite pažnju na veličinu jaja
Većina recepata za uskršnju tortu uključuje jaja srednje veličine. Ako kod kuće imate vrlo velika jaja, možda bi trebalo da smanjite količinu mleka (ili drugog izvora tečnosti) u receptu. Međutim, ako su jaja premala (oko veličine S), dodajte još malo mleka (ili zamene za mleko).
6. Prilagodite recept za testo
Gotovo svako testo za kolače možete da začinite po želji. U skladu s tim, prema ukusu u testo za uskršnji kolač dodajte suvo grožđe, kajsije ili drugo sušeno voće ili ga oplemenite orašastim plodovima, semenkama ili komadićima čokolade. Ukusi poput borbon vanile ili ruma, limuna itd. takođe mogu da se dodaju u testo, što zavisi od vaših želja.
SAVET: Postoje brojni dodaci kolačima i u bezglutenskoj i veganskoj verziji.
7. Uskršnji kolač je previše suv ili monoton?
Ne mora da bude tako. Ako ubacite u testo suvo voće , već ste napravili prvi korak. Gotovu uskršnju tortu možete da ukrasite i čokoladnom ili šećernom glazurom. Zašto ne biste upotrebili šarene ukrase ili šarenu organsku pastu za bojenje kako biste uskršnji kolač, mafine ili kolačiće učinili zanimljivijim?
SAVET: Uskršnje kolače ispečene pomoću smese za pečenje možete da začinite i šarenim dodacima za posipanje, glazurom ili pastom u boji.
Uskršnja dekoracija: ovako ćete ulepšati uskršnji sto
Šarene slavete, stolnjaci i raznobojne čašice za jaja kao i domaći uskršnji ukrasi poput uskršnjeg gnezda u čaši, uskršnjih zeka ili uskršnje sveće u ljusci jajeta oživljavaju svaki sto na uskršnjem branču. Slobodno prelistajte naše dm craft ideje za Uskrs i neka vas one nadahnu za ukrašavanje. Svećnjaci, keramički zečići ili LED-svetla takođe daju više topline porodičnom okupljanju. Ako imate sopstveni vrt sa začinskim biljem, svoj sto možete da ukrasite svežim prolećnim začinskim biljem. Na sto stavite vazu sa svežim cvećem i vaša uskršnja dekoracija za svečanu večeru biće spremna.
Nemojte da ograničavate svoju maštu ni pri ukrašavanju uskršnjih kolača i ostalih uskršnjih poslastica. Šareni leptirići ili cvetići na kolačima, ukrasna jaja od fondana na mafinima ili drugi prolećni i uskršnji motivi dostupni su u raznim dekorativnim varijantama za pečenje. Uskršnja gnezda vrlo su popularna i kod pripreme hrane: u tu svrhu se u lisnatom ili kvasnom testu naprave okrugla udubljenja kako bi se gnezdo napunilo šarenim jajima.
Zabavite se pripremajući svoj praznični sto.
- Marka: Nexus; Ime proizvoda: Ukrasna poklon kesa - poljsko cveće, 1 kom; Cena: 129,00 RSD; Osnovna cena: 1 kom (129,00 RSD za 1 kom); 5 od 5 zvezdica na osnovu 1 ocena; Dostupnost: Status crvena Nije dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu129,00 RSD1 kom (129,00 RSD za 1 kom)Nije dostupnoIzaberite
- Marka: dmBio; Ime proizvoda: Čokoladna štanglica - jagoda i jogurt, 35 g; Cena: 109,00 RSD; Osnovna cena: 35 g (311,43 RSD za 100 g); Limited edition logo, dm marka logo; 4,769 od 5 zvezdica na osnovu 39 ocena; Dostupnost: Status crvena Nije dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu109,00 RSD35 g (311,43 RSD za 100 g)Nije dostupnoIzaberite
- Marka: Profissimo; Ime proizvoda: Rebraste sveće, više vrsta, 4 kom; Cena: 999,00 RSD; Osnovna cena: 4 kom (249,75 RSD za 1 kom); dm marka logo; 0 od 5 zvezdica na osnovu 0 ocena; Dostupnost: Status crvena Nije dostupno, Status siva Izaberite dm prodavnicu999,00 RSD4 kom (249,75 RSD za 1 kom)Nije dostupnoIzaberite
Kraj liste