Kopriva: više od dosadnog korova
Saznajte šta sve može ova nepopularna trava i otkrijte dva brza recepta s ovom biljkom.

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 3 min.
•
13. 10. 2022.

Susret sa ovom biljkom obično je neprijatan i povezan je sa blagim bolom i peckanjem. Kao korov, ona se suzbija motikama, ašovima i hemikalijama. Nepravedno? Po našem mišljenju, da. Ono što veoma malo ljudi zna: ovo je jedna od najstarijih lekovitih biljaka na svetu. Šta ova biljka još može osim da nas oprži?
Kopriva – bogata vitaminima i mineralima
Ova biljka sadrži mnoge minerale, vitalne supstance, elemente u tragovima, kalijum i vitamine A i C. Dakle, da li postoji bolji način za borbu protiv prolećnog umora od biljke koja je tako bogata korisnim sastojcima? To dokazuje i poređenje sastojaka koprive i zelene salate:
100 g koprive
- Vitamin C: 333 mg
- Vitamin A: 0,74 mg
- Gvožđe: 7,8 mg
- Magnezijum: 71 mg
- Kalijum: 410 mg
100 g zelene salate
- Vitamin C: 13 mg
- Vitamin A: 0,13 mg
- Gvožđe: 1,1 mg
- Magnesijum: 11 mg
- Kalijum: 224 mg
Međutim, ona nije dobra samo za nas ljude. Takođe je u stanju da „detoksikuje“ zagađeno zemljište. Kopriva reguliše sadržaj gvožđa u tlu i tako pozitivno utiče na sve ostale biljke koje rastu na njemu. Kao biljka koja formira azot, uglavnom sledi ljudsku kulturu i naročito dobro uspeva na oplođenim obrađivanim zemljištima. Ređe se javlja u netaknutoj prirodi.
Najbolje vreme za žetvu koprive
Najbolje je brati je od marta do avgusta. Jer tada je ova trava posebno sveža i sočna. Oprez pri berbi: Najbolje je da nosite rukavice kako peckave dlačice ne bi izazvale neprijatne plikove. Međutim, ne brinite, čim se listovi obrade, oni više ne žare i mogu slobodno da se jedu. Preporučujemo da koristite mlado lišće koje je upravo izniklo iz zemlje!
Recepti od koprive
Recept: čaj od koprive kao prolećna kura
- 1-2 kašičice svežih ili sušenih listova koprive (sitno iseckanih)
- ¼ litre ključale vode
Prelijte listove koprive ključalom vodom, ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, procedite čaj i pijte u malim gutljajima.
Recept: kopriva kao povrće (4 porcije)
- 1 ½ kg svežih vrhova koprive
- 50 g dimljene slanine
- 1 luk srednje veličine
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat bibera
- voda
- malo brašna
- šlag
Operite i blanširajte sveže prikupljene vrhove ove biljke. Zatim ih sitno iseckajte, dodajte vodu, začinite solju i biberom i kuvajte dok ne omekša. Napravite glazuru od slanine, luka i brašna, dodajte je biljci i prokuvajte. Dodajte šlag.
Kopriva za negu kose
Pored ishrane, ova biljka se koristi i za negu kose. Mnogi vitamini, mineralne soli i aminokiseline jačaju vlasište i kosu.