Ne rasipajte namirnice – ali kako?
Nekoliko ideja kako da izbegnete rasipanje namirnica!
dm drogerie markt
Trajanje čitanja 5 min.
•
09. 04. 2025.
Ne rasipajte namirnice – kupujte pametno
Da biste izbegli rasipanje namirnica najvažnije je da imate dobar pregled svoje ostave i da dobro promislite o kupovini. To vam omogućava da dobro iskoristite ono čemu uskoro ističe rok trajanja i da kupite samo ono što vam je potrebno u vidu svežih i neophodnih namirnica. Osnovna količina brašna, šećera i krompira ionako uvek treba da bude u kući. Jednostavna lista za kupovinu od velike je pomoći da ne biste kupili ništa nepotrebno. Kupite samo ono što je na listi, budite oprezni kod sniženja i razmislite o tome da li ponuđene veće količine zaista možete da potrošite.
Pravilno skladištenje namirnica
Dobro promišljena kupovina nije dovoljna. Pravilno skladištenje namirnica pomaže da one ostanu sveže što je duže moguće – i tada, naravno, nećete morati da ih bacite ili rasipate. To konkretno znači:
- Stavite hleb u kutiju za hleb, kukuruz iz otvorene limenke u staru teglu od marmelade, uvijte sir u foliju.
- Stavite nove proizvode pozadi, hrana koja treba da se potroši treba da stoji napred dobro uočljiva.
- Upišite datum na konzerviranu i smrznutu hranu.
- Održavajte ostavu čistom, da se u njoj ne bi razmnožile štetočine.
Kuvajte i obradite ostatke
Živimo u izobilju. Često jedemo ono što želimo – a ne ono čemu najbrže ističe rok trajanja. To nije dobra metoda da se spreči rasipanje namirnica. Ako želite da živite održivo i uz uštedu resursa, treba da se pridržavate ova dva saveta:
- Prvo potrošite stare namirnice
- Uključite kuvanje ostataka u planiranje obroka.
Razmena hrane onlajn pomaže da se izbegne rasipanje hrane
Pun frižider neposredno pre odmora? Obavili ste nabavku za večeru, ali gosti su otkazali? Žetva u bašti bila je posebno dobra? Ili su vam oči u kupovini bile veće od mesta u frižideru? Da te namirnice ne biste morali da bacite, možete da pronađete rešenje za ovaj problem na različitim internet stranicama. Kada se jednom prijavite, moći ćete u svakom trenutku da ponudite besplatne namirnice.
U mnogim gradovima postoje besplatni frižideri koje svako može da napuni i da besplatno uzme hranu iz njih.
Cilj udruženja za deljenje hrane je da pomognu ljudima da izbegnu rasipanje hrane, da generalno razviju poštovanje prema hrani i da podignu svest o ovoj temi.
Kuvajte ostatke – let’s party!
Nedelja je uveče, frižider je napola prazan i u njemu ima samo ostataka. A vi se pitate: šta sada da skuvam? Možda se i drugi tako osećaju. Pošaljite spontano nekoliko poruka prijateljima i pozovite ih na zajedničko kuvanje ostataka. Ko zna, možda će to da se pretvori u pravu žurku kuvanja ostataka. Pri tome svako iz svog frižidera donosi namirnice kojima uskoro ističe rok trajanja ili koje nisu sasvim sveže, ali su i dalje dobre i tada od toga zajedno kuvate. Iz toga će sigurno da nastanu sjajni recepti za kuvanje ostataka i ukusna jela. Ima smisla i zabavno je.
Dodatni saveti da izbegnete rasipanje namirnica
- Pre nego što krenete u kupovinu, razmislite o tome koliko često i šta biste voleli da jedete narednih dana.
- Izbegavajte veliku nedeljnu kupovinu. Umesto toga – ako vam to vreme dozvoljava – idite u kupovinu češće tokom nedelje. Tako ćete uvek da imate sveže namirnice u kući, a kupovina će da bude pod kontrolom.
- Pravilno čuvajte namirnice. Tako će voće, povrće i hleb da traju duže. Savete za to možete na primer da nađete u uputstvima za upotrebu vašeg frižidera.
- Oslonite se na svoja čula i zdrav razum. Rok trajanja samo određuje najbliži datum do koga je neka namirnica sigurno ispravna. Mnoge namirnice mogu bezbedno da se koriste i nakon isteka tog datuma i ne moraju da se bacaju.
- Ukoliko je nešto preostalo od ručka, zamrznite ostatke ili ih stavite u frižider na dan-dva i nekog drugog dana skuvajte od toga nešto sasvim novo. Dopunite ostatke povrćem, pretvorite preostali krompir u pečeni krompir ili od ostataka pirinča napravite ukusnu salatu.
- Posebno praktično: Zamrznite hleb. Odmah nakon kupovine zamrznite polovinu vekne ili tosta – tako ćete uvek da imate svež hleb kod kuće.
Kraj liste
Kako izbeći rasipanje hrane?
Kako izbeći rasipanje hrane?
Kupujte sam ono što vam je potrebno i ne dopustite da vas sniženja na velike količine dovedu u iskušenje. Od velike je pomoći lista za kupovinu na kojoj ćete pre odlaska u kupovinu da zapišete šta vam je potrebno.
Zašto ne treba rasipati hranu?
Zašto ne treba rasipati hranu?
Rasipanje namirnica znači rasipanje vrednih resursa. Oni koji donesu odluku da ne rasipaju namirnice, daju važan doprinos čuvanju resursa – a takođe čuvaju i svoj kućni budžet.
Kako da sprečite da namirnice završe u smeću?
Kako da sprečite da namirnice završe u smeću?
Deviza glasi, kuvajte ostatke. Namirnice kojima je istekao rok trajanja obično još uvek mogu da se koriste, a ostaci koji preostanu od ručka mogu da se čuvaju dan-dva u frižideru i od njih zatim mogu da se pripreme nova jela. Samo je potrebna mašta!
Kako izbeći ostatke?
Kako izbeći ostatke?
Da biste izbegli rasipanje namirnica, možete da pokušate da sprečite da se ostaci uopšte pojave. Kuvajte promišljeno i prilagodite količinu jela broju osoba koje učestvuju u obroku.
Šta može da se napravi od ostataka?
Šta može da se napravi od ostataka?
Kuvanje ostataka apsolutno je u trendu. Uzmite ono što je preostalo od jela i dopunite ga drugim sastojcima. Tako od krompira može da nastane prženi krompir, a od ostataka pirinča ukusna salata, od kobasice koju više niko ne želi, čorba od povrća sa kobasicama.
Kako da postupate sa ostacima?
Kako da postupate sa ostacima?
Ostaci su resursi i imaju mnogo potencijala da ponovo odigraju važnu ulogu na tanjiru. Nerasipanje namirnica važan je deo održivog stila života i trebalo bi da bude samo po sebi razumljivo za svakoga od nas.



