Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaOsnovni sadržaj

Veganski kuskus s kukumom i falafelom

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

08. 08. 2023.

Veganski kuskus

Spremno za jelo za 55 min.

Vreme za pripremu: 15 min.

Vreme kuvanja/pečenja: 40 min.

Veganski

Sastojci

za 2 porcije

Za pravljenje veganskog kuskusa s kukumom i falafelom

  • 50 g dmBio beluga sočiva 

  • ½ kašičica dmBio mlevene kurkume

  • 40 do 50 ml dmBio maslinovog ulja

  • 2 kašičice dmBio karija

  • 7 do 10 g dmBio soli sa začinskim biljem malo dmBio crnog bibera u zrnu

  • 200 g dmBio kuskusa

  • 1 organski slatki krompir

  • 250 g organskih zelenih špargli

  • 1 pakovanje dmBio praškaste mešavine na bazi leblebija za pripremu falafela 

  • 1 organska šargarepa

  • 3 do 5 kašika dmBio soka od limuna

  • 5 do 7 g dmBio polubelog šećera šećerne trske

  • 50 ml dmBio jabukovog soka

  • 35 ml dmBio jabukovog sirćeta

  • 40 ml organskog ulja uljane repice

  • 150 g jogurta

  • ½ dmBio putera tahini susam

  • po želji: pola čena organskog belog luka

  • Ulje semena grožđa

Priprema

veganskog kuskusa s kukumom i falafelom

  1. Dobro operite beluga sočivo. Kada ga operete, stavite ga u duplo veću količinu vode i kuvajte ga 30 do 35 minuta.

  2. Savite u vodu 1 kašičicu kurkume, 40 ml maslinovog ulja, 2 kašičice karija, prstohvat soli sa začinskim biljem i malo bibera. Pustite da voda provri. Dodajte kuskus, promešajte i ostavite ga 10 minuta da nabubri. Nakon toga rastresite ga viljuškom.

  3. Oljuštite slatki krompir, isecite ga na komadiće i marinirajte ga maslinovim uljem i solju sa začinskim biljem. Stavite u pleh slatki krompir i pecite ga 10 minuta na temperaturi od 200 ° C. 

  4. Odsecite tvrđi deo špargle i nakon toga popreko ih isecite. Posle 10 minuta izvadite krompir iz rerne i dodajte špargle. Prelijte krompir i šparglu sa malo maslinovog ulja i stavite ih još 10 minuta u rernu.

  5. Sipajte u činiju smesu za falafel, prelijte sa 260 ml vrele vode, promešajte i ostavite je 15 minuta da nabubri.

  6. U međuvremenu narendajte šargarepu i marinirajte je sokom od limuna i polubelim šećerom šećerne trske.

  7. Uzmite činiju gde je smesa za falafel i vlažnim rukama napravite loptice od nje. Stavite veću količinu ulja semena grožđau šerpu i ispržite falafel dok loptice ne dobiju braon zlatnu boju

  8. Dresing: u činiju stavite jabukovo sirće, sok od jabuke, 5 g polubelog šećera, 5 g soli sa začinskim biljem i ulje uljane repice. Dobro promešajte sve.

  9. Umak: u činiju stavite jogurt, jednu i po kašiku putera tahini susam, 2 kašike soka od limuna, kašika maslinovog ulja, malo crnog bibera, prstohvat soli sa začinskim biljem i sitno iseckani beli luk i peršun. Dobro promešajte sve.

  10. Izmešajte kuskus sa beluga sočivom, stavite sve u tanjir ili činiju. Prelijte sve dresingom i garnirajte šargarepom, šparglom, slatkim krompirom i falafelom.

  11. Servirajte sa umakom.

Video recept

Kraj liste

Želeli biste malo da osvežite svoju trpezu? Danas ćemo vam pokaziti, korak po korak, kako možete da spremite veganski dmBio falafel sa kurkumom, šparglom i slatkim krompirom. Voćni dresing od jabuke i kremasti umak od indijskog oraha i tahini sosa daće ovom jelu poseban šmek.

Video