Kokosovo mleko – vegansko, hranjivo i raznovrsno

dm drogerie markt
Trajanje čitanja 4 min.
•
02. 10. 2025.

Svi govore o kokosovom mleku. Bukvalno. Jer sve više ljudi otkriva ovaj napitak kao niskokaloričnu zamenu za mleko i ukusan dodatak veganskim i drugim jelima. Malo pažljivije smo uzeli pod lupu ovaj smeđi orašasti plod iz tropskih krajeva!
Kakvo je to uopšte voće i šta se sve može sa njim?
Sigurno ste makar jednom probušili kokosov orah, stavili slamku u rupu i popili tečnost iz unutrašnjosti. To je kokosova voda. Proizvodi se struganjem pulpe kokosovog oraha i njenim mešanjem sa toplom vodom. Kada se ta smesa na kraju izgnječi, filtrira i zagreje na veoma visokoj temperaturi, dobija se ovaj napitak. Pored toga, postoji i pavlaka, odlična veganska zamena onoj na koju smo svi navikli. Ona se sastoji od čiste kokosove masti koja se, kao i kod sveže pomuženog mleka, nakon određenog vremena nataloži na svežem napitku od kokosa, kada se mešavina ostavi da odstoji.
Ono sadrži između 15 i 22 procenta masti, što odgovara sadržaju kalorija od 227 na 100 mililitara kod normalnog kokosovog mleka i 116 kod varijante sa niskim sadržajem masti. Tako ono ima manje kalorija od na primer kravljeg mleka. Masti iz kokosovog mleka, za razliku od onih poreklom iz životinjskog mleka sastoje se od zdravih masnih kiselina triglicerida srednjeg lanca. One imaju tu veliku prednost da ih telo brže sagoreva i da se ne pretvaraju tako lako u masne naslage. Pored toga, ovaj napitak je bogat zdravim mastima, vitaminima, hranljivim materijama i mineralima kao što su kalijum, natrijum, gvožđe i magnezijum.
Ipak, mnogi ga cene pre svega zbog toga što predstavlja vegansku zamenu za mleko koja je veoma pogodna za pripremu veganskih jela. Takođe, ako patite od intolerancije na laktozu, ovaj napital blagog ukusa orašastih plodova može da bude prava alternativa kravljem mleku.
Dobro za telo i kožu
Kokosovo mleko nije zaista niskokalorično, međutim, kao i u mnogim slučajevima, količina je ta koja se računa. Pored toga, ono postoji i u varijanti sa niskim sadržajem masti čime štedite kalorije dok i dalje možete da računate na sve njegove prednosti. Važno je da se vodi računa o kvalitetu. Najbolje je da koristite ono organskog porekla, jer ono ne sadrži konzervanse i sredstva za zgušnavanje i obično ima veći sadržaj kokosa. Inače, otvoreno pakovanje može da stoji u frižideru tri do četiri dana. Međutim, kokosovo mleko možete slobodno i da zamrznete.
Ipak, kokosovo mleko je i pravi buster za očuvanje lepote! Ono predstavlja izuzetno vegansko sredstvo za uklanjanje šminke, blagotvorno deluje na opekotine od sunca, a takođe je veoma cenjeno i u vidu hidratantne anti-aging kozmetike. Isprobajte ovaj recept sa ovim napitkom za masku za lice: Pomešajte kašiku kokosovog mleka, kašiku meda i dve kašike kakaoa i nanesite masku na kožu. Ostavite da deluje deset minuta i onda isperite hladnom vodom – prava blagodat za suvu kožu!
Fini sastojak uz azijska i veganska jela
Ovaj sastojak se ipak najviše koristi u kuhinji. Upravo je azijska kuhinja nezamisliva bez njega. Rastući trend veganstva i potražnja za jelima za ljude sa intolerancijom na laktozu otvara uvek nove mogućnosti za ovaj napitak.
Ne možete da pogrešite ako ga jednostavno koristite tamo gde ste ranije upotrebljavali pavlaku ili crème fraîche. To ne mora obavezno da bude neko azijsko jelo kao što je klasičan kari. Na primer, obična čorba od bundeve uz ovaj sastojak dobija sasvim egzotičan ukus. I u slatkim desertima može biti idealna je zamena za mleko.
Otkrijte ovaj sastojak za sebe: bilo kao zamenu za mleko ne samo u slučaju intolerancije na laktozu ili kao sastojak za veganska i druga jela.
Kraj liste



