Zabranjene namirnice u trudnoći
U određenoj hrani buduće majke treba da uživaju sa oprezom, u bukvalnom smislu te reči. Neke namirnice sadrže problematične sastojke koji preko placente mogu da dopru do nerođene bebe. Druge nose rizik da potencijalno budu kontaminirane izazivačima bolesti. Ovde vas očekuje pregled zabranjenih namirnica u trudnoći i druge važne činjenice o ishrani.
dm drogerie markt
Trajanje čitanja 7 min.
•
18. 02. 2025.
Koje namirnice su „zabranjene“?
Razvoj bebe u majčinom stomaku zahteva energiju i predstavlja izazov za imunološki sistem. On je tokom trudnoće podložniji infekcijama, virusima i bakterijama. Naravno, nisu svi proizvodi navedeni u nastavku automatski kontaminirani, ali je verovatnoća veća nego kod „bezbednih“ alternativa. Izbegavanjem određenih kritičnih namirnica prilikom izbora obroka, možete da smanjite rizik. Koje namirnice su neprihvatljive za trudnice?
alkohol
kofein
slatkiši od korena sladića
neoprano povrće i voće
termički neobrađena sirova hrana i pakovane salate
„sirovi“ proizvodi: sirovo meso, proizvodi od sirovog mleka, sirova ili hladno dimljena riba, sirova jaja i jela sa sirovim jajima
U nastavku sledi detaljna lista sa primerima zabranjenih namirnica u trudnoći.
Rizici konzumiranja sirove hrane za trudnice
Pakovano (i time potencijalno prljavo) voće, povrće i gotove salate takođe mogu da sadrže klice bolesti, kao i sirovi životinjski proizvodi. Postoji mogućnost da se takvom hranom u organizam unesu salmonela, toksoplazma i listerija.
Listerioza
Listerija je bakterija koja se prenosi putem sirovih ili termički nedovoljno obrađenih namirnica. Ovaj izazivač bolesti preko placente ili putem porođajnog kanala dopire i do bebe. Infekcija ovom bakterijom može da izazove prevremene porođaje i pobačaje odnosno oboljenja novorođenčeta (na primer, upalu pluća ili meningitis). Kritične namirnice su – pored navedenih na prethodnoj listi:
nekuvana ili kratko kuvana gotova jela
sirova, delimično termički obrađena, zasoljena, dimljena ili marinirana riba
sir sa plesnima, sir od kiselog mleka i sir sa crvenom korom
pakovane salate ili sendviči (neproverena higijena)
paštete (vegetarijanski proizvodi takođe)
Toksoplazmoza
Toksoplazmoza je infektivna bolest koja se prevenstveno prenosi konzumiranjem sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa, proizvoda od sirovog kozjeg i ovčijeg mleka ili kontaminiranog, neopranog voća i povrća. (Radi potpunosti informacije: mačji izmet je takođe mogući put prenosa). Kod nerođene dece toksoplazmoza može da poveća rizik od malformacija, mrtvorođenih i pobačaja.
Dobro je da znate: ukoliko ste pre trudnoće već imali toksoplazmozu (koja je prilično bezopasna za žene koje nisu u drugom stanju), verovatno su se formirala antitela za odbranu od ponovne infekcije. Dokaz predstavlja test na toksoplazmozu na početku trudnoće.
Salmonela
Ova bakterija se prenosi zaraženom hranom, uglavnom putem životinjskih proizvoda. Iako infekcija ne prelazi na bebu, obolevanje majke može da dovede do nedovoljnog snabdevanja novorođenčeta hranjivim materijama, pa čak i do prevremenog porođaja ili pobačaja. Rizik od salmonele postoji naročito zbog nedovoljno termički obrađenog ili sirovog mesa (posebno živinskog), sirovih ili nedovoljno kuvanih jaja, kao i zbog proizvoda koji ih sadrže (zabajone, tiramisu, mus od čokolade, majonez ili sladoled).
Zabranjene namirnice u trudnoći
Opšti princip za vašu ishranu u trudnoći glasi: ne jedite ništa što je sirovo, nedovoljno kuvano ili pečeno (na primer, „krvavi“ biftek) ili što bi moglo da bude kontaminirano prljavštinom. Sva jela treba da budu dovoljno termički obrađena, potpuno skuvana i, naravno, dobro oprana.
Proizvodi od mesa
Meso je, zbog svog sadržaja gvožđa, važan sastavni deo jelovnika. Važi opšte pravilo da svako meso mora da se zagreva najmanje dva minuta na temperaturi iznad 70°C. Ovo se odnosi i na proces proizvodnje mesnih prerađevina. Meso sušeno na vazduhu ili dimljeno meso takođe se smatra sirovim, čak i ako je opasnost od prenošenja izazivača bolesti veoma niska (ali nije isključena). Zabranjene namirnice u trudnoći iz kategorije mesa su:
sirovo ili delimično termički obrađeno meso: mleveno svinjsko meso, faširano meso, tatar, karpačo
sirove kobasice: kobasica od mlevenog svinjskog mesa, čajna ili jetrena kobasica, salama, cervelat kobasica, kant kobasica, dimljena kobasica, Landjager kobasica, Waldviertler kobasica
salamureno meso (sirovo): sušeno meso, Švarcvaldska šunka, Parma i Serano šunka, rolovana šunka, šunka od svinjskog buta i šunka od svinjskog vrata, dimljena i šunka slanina, Bündner sušeno meso, dimljeno meso
Dobro je da znate: Trudnice treba da izbegavaju i iznutrice, posebno jetru i jetrenu paštetu. Kod njih je problematičan visok sadržaj vitamina A koji bi mogao da dovede do predoziranja kod bebe.
Sir
Zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma i magnezijuma i proteinima, sir može da bude vredan sastojak ishrane u trudnoći. Problematični su, međutim, takozvani proizvodi od sirovog mleka. Tokom obrade oni se ne zagrevaju na dovoljno visokoj temperaturi da bi se uništili potencijalno prisutni mikroorganizmi. Nasuprot tome, tvrdi sir od sirovog mleka je bezopasan. Još jedna preporuka: uvek uklonite koru sa sira, čak i sa mekanog sira. Listerija može da se nastani i na spoljašnjoj strani sira. Problematične vrste sira su:
meki sirevi sa crvenom korom: Limburger, Munster, Romadur, Esrom, Schlierbacher Schlosskäse, kvargl
sirevi od kiselog mleka: tirolski sivi sir, štajerski sir, forarlberški kiseli sir, kozji sir, „špicasti“ i „duguljasti“ sirevi
sirevi sa plesnima: gorgonzola, rokfor, bri, camembert, stilton, romano i mnoge druge vrste
kiseli sir i sveži sir: feta, mladi zrnasti sir, mocarela, rikota
rendani sirevi
Riba
Važno je da riba bude na jelovniku zbog toga što sadrži omega 3 masne kiseline i mikronutrijente kao što su vitamin D, cink i jod. Naročito se preporučuje masna morska riba poput haringe, skuše i lososa. Važno je da riba bude dobro termički obrađena. Nedovoljno termički obrađena riba nosi, kao i sirovo mleko, rizik od infekcije listerijom. Zato tokom trudnoće izbegavajte
sirovu ribu, kao što su suši ili sašimi,
sirove morske plodove, kao što su ostrige, škampi, gambori, kavijar,
ribu koja je samo dimljena i marinirana ili usoljena, na primer, dimljeni losos, dimljena jegulja ili dimljena pastrmka, Schillerlocken (dimljeni kostelj), Rollmops (rolnice od haringe), Matjes haringa, Bismarck haringa odnosno ruska haringa.
Slatkiši
Mnoga peciva i poslastice se pripremaju sa sirovim jajima. Dakle, filovi za torte, tiramisu i slični proizvodi kriju mogući rizik od zaraze salmonelom. Zato je bolje da izbegavate takvu hranu i odlučite sa za alternativu kada vam se jede nešto slatko. Međutim, izbegavajte slatkiše od korena sladića. Čak i male količine čine placentu propusnom za kortizol, hormon stresa što može da dovede do toga da beba nakon rođenja ima povišenu vrednost kortizola.
Dobro je da znate: Kafa i napici koji sadrže kofein (energetska pića, mate čaj) deluju preko placente na bebu i mogu da povećaju frekvenciju njenih srčanih otkucaja.
Uz doslednu higijenu u kuhinji i pažljiv odabir hrane zaobiđite zabranjene namirnice za vreme trudnoće. U dm-u vas očekuje veliki izbor bezbednih proizvoda za ishranu.
FAQ
Koje namirnice treba da izbegavate u trudnoći?
Koje namirnice treba da izbegavate u trudnoći?
Zbog postojećeg rizika od infekcije toksoplazmom, listerijom ili salmonelom trudnice treba da izbegavaju životinjske proizvode koji se konzumiraju sirovi ili prerađeni odnosno koji tokom pripreme nisu dovoljno termički obrađeni. Buduće majke ne bi trebalo da jedu sirovo, samo dimljeno ili na vazduhu sušeno meso ili ribu, sireve od sirovog mleka i sirova jaja. Ne preporučuje se ni konzumacija kofeina i slatkiša od korena sladića.
Na šta treba da obratite pažnju u prva tri meseca trudnoće?
Na šta treba da obratite pažnju u prva tri meseca trudnoće?
U prva tri meseca trudnoće preporučuje se uzimanje folne kiseline kao dodatka ishrani (otprilike 800 mikrograma dnevno). Ovaj vitamin je važan za deobu i formiranje novih ćelija zbog čega je potreba za njim u trudnoći povećana i teško se pokriva putem hrane.
Kraj liste








